Levensverlengend bezig zijn!!


Onlangs heeft onze oudste gastdocent van de cursus ‘Pensioen in Zicht/ een nieuwe Toekomst’ afscheid genomen. Op de respectabele leeftijd van bijna 80 jaar.
Een man met een passie! Voor mij een moment om bij stil te staan.
Ooit was hij financieel expert bij de RABO-bank. Die twintig jaar geleden onder druk van zijn vrouw ook een Pensioen in Zicht cursus bezocht. Zelf wilde hij niet ‘wat kunnen ze me nog meer vertellen’ maar zijn vrouw kreeg onafhankelijk van haar man zelf ook een uitnodiging van de werkgever en meldde: ‘vier dagen niet koken, vijf dagen verzorgd worden: we gaan!’
Tijdens die cursus was de gastdocent financiën uitgevallen en Kees had die rol met verve vervuld. Zodanig zelfs dat Odyssee hem vroeg de rol van gastdocent te gaan vervullen.
En dat deed hij!
Zo’n 15 tot 20 keer per jaar. 

Met veel punctualiteit hield hij alles bij wat er op het gebied van AOW, pensioenen en fiscaliteit veranderde. Met name pensioen had zijn aandacht, want op dat gebied veranderde veel en is van de meeste deelnemers hun grootste vermogen, dus was informatie over pensioenfondsen en politieke ontwikkelingen van het grootste belang.
En het verhaal veranderde, elk jaar kwam er nieuwe info bij en werd oude informatie weggelaten. Wist hij een keer geen antwoord op een vraag van een deelnemer, dan zocht hij het meteen uit en mailde het antwoord binnen een dag aan me door.

Hij doorspekte zijn verhaal met zaken die mensen zelf kunnen beïnvloeden, zoals een hypotheek op het huis nemen of zelfs verkopen aan een Woningcorporatie, zodat niet de stenen zwaar op de maag blijven liggen. Steenrijk, maar het geld niet cash kunnen gebruiken is niet goed.
Ook een pleidooi voor een financiële planning maakt onderdeel van het verhaal, zorg dat je weet wat er inkomt en uitgaat zodat je geen dagen overhoudt aan de eind van de maand. Je kan zelfs een gesprek met je geliefde aangaan over wat er in jouw inkomensklasse gemiddeld wordt uitgegeven op bv het gebied van kleding!

Aan het eind ook een opsomming van bedreigingen en kansen, waarbij hij een vurig pleidooi houdt voor het lidmaatschap van de Europese Gemeenschap. Voor rond de € 250,- per persoon ga je een soort verzekering aan om die mogelijke oorlog zoveel mogelijk te voorkomen.

Door na zijn betaalde loopbaan maatschappelijk actief te blijven, als gastdocent bij Odyssee en als adviseur, bestuurslid, vrijwilliger op allerlei andere plekken, houdt hij zijn geest scherp en bij de tijd.
Kortom: een man die zaken predikt die levensverlengend kunnen zijn, is zelf het vleesgeworden voorbeeld ervan!
Kees, bedankt!!

Anneroos Gerritsen - Trainer, adviseur
06-20440012
a.gerritsen@odyssee-groep.nl

Wil je meer weten over de Pensioen in Zicht cursus waarbij de materiële zaken een van de vijf levensdomeinen zijn war aandacht aan besteed wordt? Klik dan hier: Aanbod Pensioen in Zicht